Stel dat je ’s nachts na het stappen naar huis loopt en vlak voordat je de sleutel in het slot steekt word je overvallen. De overvaller bedreigt je en schreeuwt dat je je telefoon moet afgeven. Jij raakt helemaal in paniek. Zo erg zelfs dat je een complete woedeaanval krijgt en het figuurlijke ‘licht’ uit gaat. Dertig seconden later kom je weer wat bij zinnen en vervolgens zie je wat je gedaan hebt. De overvaller ligt zwaargewond voor je. Blijkbaar heb je hem zeer zwaar toegetakeld. In het ziekenhuis overlijdt de overvaller diezelfde nacht nog. Een paar weken later word je aangehouden. Kun je dan ook een beroep doen op zelfverdediging?
Consternatie alom, ik mag toch zeker mijn eigen keuzes maken en mijn eigen leven inrichten na de scheiding? Nee, niet als je samen zorgt voor jullie kinderen. De rechter bekijkt het vanuit 'het kind'. En dat is niet zo'n heel raar idee.
Belangrijke tips voor al dan niet gescheiden ouders die op vakantie willen gaan met hun minderjarige kinderen.
De zomervakantie is weer in aantocht. Veel ouders gaan met hun kinderen in de zomermaanden op vakantie. Maar wanneer je als (gescheiden) ouder op vakantie wilt gaan met jullie kinderen en de andere ouder gaat niet mee, dan heb je hiervoor wel toestemming nodig van die andere ouder. Op het vliegveld wordt er door de Koninklijke Marechaussee gecheckt of er toestemming door de andere ouder is gegeven. Ook bij de grensposten kan dit worden gecontroleerd.
Diefstal komt veel voor op de werkvloer. Soms hebben mensen niet eens een idee dat er sprake is van diefstal. Even een pak kopieerpapier meenemen naar huis of een pakje cup a soup, is dat al diefstal? Wel als je je bedenkt dat dit eigendom is van de werkgever. Diefstal kan een vertrouwensbreuk opleveren tussen werkgever en werknemer. In sommige gevallen levert diefstal daarom een terechte reden op voor een ontslag op staande voet. Dat is echter zeker niet in alle gevallen zo! Een ontslag op staande voet wegens diefstal gaat bij een rechter met enige regelmaat onderuit.