Actueel

Naomi Kleine
Actueel | Blog | 24 juni 2024
vervangende toestemming vakantie

Belangrijke tips voor al dan niet gescheiden ouders die op vakantie willen gaan met hun minderjarige kinderen.

De zomervakantie is weer in aantocht. Veel ouders gaan met hun kinderen in de zomermaanden op vakantie. Maar wanneer je als (gescheiden) ouder op vakantie wilt gaan met jullie kinderen en de andere ouder gaat niet mee, dan heb je hiervoor wel toestemming nodig van die andere ouder. Op het vliegveld wordt er door de Koninklijke Marechaussee gecheckt of er toestemming door de andere ouder is gegeven. Ook bij de grensposten kan dit worden gecontroleerd.

Als de andere gezaghebbende ouder geen toestemming geeft en je gaat toch met de kinderen naar het buitenland, dan wordt dit gezien als kinderontvoering. Veel ouders realiseren zich dat niet. Kinderontvoering is strafbaar.

Vraag daarom bij iedere voorgenomen vakantie naar het buitenland ruim op tijd toestemming aan de andere ouder! Dit voorkomt een hoop problemen. Hoe regel je dat? 

Je kunt de andere ouder toestemmingsformulieren laten ondertekenen (zie: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland.) Voor ieder kind is een apart toestemmingsformulier nodig. Laat de formulieren ook tekenen door de andere ouder, als de andere ouder eerder al wel mondeling heeft ingestemd met een voorgenomen vakantie.

Als je alleen het gezag hebt over de kinderen, dan heb je geen toestemming nodig van de andere ouder om met de kinderen naar het buitenland te gaan. Je hebt dan wel een document nodig om te laten zien dat je alleen het gezag hebt (bijvoorbeeld een uittreksel uit het gezagsregister). Let daar dus op wanneer je met de kinderen op vakantie gaat naar het buitenland.

Maar wat nou als de andere ouder de toestemming voor de vakantie weigert?

Dan kun je de rechtbank vragen om vervangende toestemming. Daarvoor heb je een advocaat nodig. Die kan namens jou een verzoekschrift bij de rechtbank indienen.

In veruit de meeste gevallen krijg je vervangende toestemming van de rechter, maar niet in alle gevallen. De rechter maakt namelijk een belangenafweging en stelt daarbij het belang van de kinderen voorop. Vaak vindt de rechter het in het belang van de kinderen om met beide ouders of één van de ouders op vakantie te kunnen gaan. Maar er kunnen natuurlijk belangrijke argumenten zijn om te zeggen dat het in het belang van de kinderen is dat zij in Nederland blijven, bijvoorbeeld omdat het land waar de ouder naar toe wil gaan niet veilig is. Dat kan voor een rechter een argument zijn om het verzoek om vervangende toestemming af te wijzen.

Je gaat binnenkort al op vakantie en hebt nog geen toestemming, wat nu?

Als de vakantie al op korte termijn gepland staat, dan kan een kort geding procedure worden gestart. Dit is een spoedprocedure. Toch is het wel belangrijk dat je de procedure zo snel mogelijk opstart (tenminste 6 tot 8 weken van te voren). Tijdens de vakantieperiode is het namelijk vaak druk bij de rechtbank en je wilt het natuurlijk tijdig geregeld hebben voor de kinderen.

Heeft u raad nodig? Stel uw vragen.

Bel: 038 - 423 83 48 of ga naar het contactformulier