Kosten

Uurtarief

Bij RAAD advocaten geldt een uurtarief dat varieert tussen € 160 en € 240. Dat tarief is exclusief 5% kantoorkosten en exclusief 21% BTW.

Het tarief dat we in jouw zaak afspreken hangt af van de ervaring van de advocaat en van het soort zaak, maar ook van jouw financiële draagkracht. In sommige gevallen kunnen we dus het uurtarief matigen of misschien zelfs afspraken maken over een vaste prijs voor de hele zaak.

Je ontvangt niet pas aan het einde van de zaak een nota voor alle kosten. We houden niet van dat soort verrassingen. We versturen tussentijdse nota's en houden je op de hoogte over de kosten.

No cure no pay

Het is advocaten verboden om te werken op basis van no cure no pay. We zullen dus altijd iets in rekening moeten brengen. Het is wel mogelijk dat we aan het begin afspreken om minder te rekenen bij het niet slagen van de zaak en meer als de zaak goed afloopt.

Gefinancierde rechtsbijstand

Wanneer je een beperkt inkomen en vermogen hebt, dan kunnen we misschien een toevoeging voor je aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dat kan voor allerlei (maar natuurlijk niet voor alle) juridische problemen. Dat heet gefinancierde rechtsbijstand, het wordt soms ook wel pro deo genoemd. Het betekent dat de overheid een deel van de kosten van de advocaat of de mediator betaalt en dat hoef je dan zelf niet te doen. De rechtsbijstand is niet gratis, want de Raad voor Rechtsbijstand legt in de meeste gevallen een eigen bijdrage op. De hoogte daarvan hangt af van je inkomen. Daarbij komen dan de procedurekosten.

De tabel voor de eigen bijdrage staat op https://www.rechtsbijstand.nl/mediation-rechtsbijstand/hoeveel-betalen/eigen-bijdrage/ Ben je op dit moment alleenstaand en wonen er geen minderjarige kinderen bij je thuis, dan kijk je in de linker kolom. Ben je op dit moment, gehuwd, geregistreerd partner, samenwonend of alleenstaand met minderjarige kinderen, dan kijk je in de rechter kolom. Ben je gehuwd, geregistreerd partner of samenwonend, dan tel je de fiscale jaarinkomens van jou en je partner bij elkaar op. Je fiscaal jaarinkomen vind je als je inlogt in ‘Mijn Belastingdienst’. Daar kun je je inkomensverklaring downloaden. De Raad voor Rechtsbijstand gaat in principe uit van het fiscaal jaarinkomen van 2 jaar geleden.

Op de site van de Raad voor Rechtsbijstand (rechtsbijstand.nl) kun je nog veel meer informatie vinden over de inkomensgrenzen, de vermogensgrens, de eigen bijdrage, de korting op de eigen bijdrage, de peiljaarverlegging en alle bijkomende regels en uitzonderingen. Het telefoonnummer van de Raad voor Rechtsbijstand is 088 – 787 1234. Algemene informatie over soorten toevoegingen staat op https://www.rechtsbijstand.nl/mediation-rechtsbijstand/gesubsidieerde-rechtsbijstand/toevoeging/

Procedurekosten

Wanneer geprocedeerd wordt in civiele zaken, dan moet er griffierecht worden betaald aan de rechtbank. Op www.rechtspraak.nl kun je hier informatie over vinden. Daarnaast moeten er in sommige zaken ook uittreksels en akten worden opgevraagd bij de gemeente, die daarvoor ook kosten rekent.

Heeft u raad nodig? Stel uw vragen.

Bel: 038 - 423 83 48 of ga naar het contactformulier